De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag de voorgenomen aanleg van de oliepijpleiding Keystone XL definitief afgewezen. Daarmee komt een einde aan ruim zeven jaar gesteggel over de omstreden pijpleiding van Canada naar het zuiden van de Verenigde Staten.

Obama was al langere tijd tegen de aanleg van Keystone. Ook milieugroeperingen voerden fel verzet, waardoor het project jaren vertraging opliep. Via de bijna 1900 kilometer lange Keystone-leiding zou ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada moeten worden vervoerd naar raffinaderijen in het zuiden van de VS.

In een toelichting zei Obama dat de pijpleiding geen wezenlijke bijdrage zou leveren aan de Amerikaanse economie en evenmin zou zorgen voor lagere benzineprijzen. Daarnaast zou de aanleg schadelijk zijn voor de in zijn ogen ,,leidende” positie van de VS op het gebied van klimaatverandering.

Banen

Voorstanders van Keystone betoogden onder meer dat de aanleg goed zou zijn voor duizenden banen. Daarnaast zou het project de zekerheid van de levering van energie in en aan de VS vergroten.

Eerder dit jaar sprak Obama al zijn veto uit over de plannen. Het Witte Huis hield toen echter een slag om de arm, met het oog op mogelijke herzieningen van de plannen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl